Hva er spinnmidd? Hvor kommer de fra?
Spinnmidd er små dyr som hører til samme klasse som flått, støvmidd, jordmidd og mange andre bittesmå dyr. Spinnmidd er så små at de nesten ikke er synlige for oss.
Spinnmidd trives i varm, tørr luft. Før i tiden, da husene våre ikke var så tørre og tette, fantes de nesten bare i drivhus. Spinnmidd tåler sterk varme godt. Denne studien viser at de formerer seg raskest ved 30 grader. Frost tar livet av dem, men noen egg kan overleve.
Vanligvis lever spinnmidd på undersiden av bladene, der huden er tynnest. De lever av plantesaft som de suger ut av bladene. Dette vises først ved at bladene får et "matt" eller "støvete" utseende og bittesmå lyse prikker på oversiden. Senere vil også spinnet vises under bladene, og ved store angrep vil det komme spinn i vinklene mellom bladene og stilken. Spinnmidd spinner ikke på jordoverflaten.
![]() |
Denne agurkplanten har fått den matte, prikkete bladoverflaten som er typisk for spinnmidd. Foto: Rasbak |
Planten taper mye næring og vann på denne måten, og det er typisk at nye blader blir små og forkrøplete.
Det er typisk at spinnmidd blir med inn i huset med nye planter og stiklinger. Særlig eføy som har vært dyrket i drivhus er utsatt. Tomatplanter, paprika-og chiliplanter og noen typer Ficus er også utsatt. Spinnmidd forekommer så å si aldri på uteplanter som ikke står i drivhus.
Det finnes en type vill spinnmidd i Norge som lever og overvintrer på gran. Andre typer lever på nesler, men det er mer usikkert om disse klarer den norske vinteren.
Hvordan blir en kvitt dem?
Det er tre hovedmåter å bli kvitt spinnmidd på: systemisk behandling, overflatebehandling og biologisk plantevern.
Systemisk behandling vil si at planten behandles med et giftstoff som trekker inn i planten. Når spinnmidden suger saft fra den, får den i seg giften og dør. Slike sprøytemidler er også svært giftige for insekter, og må derfor kun brukes innendørs. Slikt får en kjøpt på hagesenter og byggvarebutikker. Felleskjøpet har lov å selge alt fra insektsåpe til de aller sterkeste sprøytemidlene.
Profesjonelle gartnere advarer mot å bruke sterke sprøytemidler mot spinnmidd, da de lett utvikler resistens.
Neem-olje har blitt populært i det siste, og har både overflatevirkning og systemisk virkning. Neem er fremdeles under vurdering for godkjenning som plantevernmiddel, og vil sikkert bli mer tilgjengelig etter som godkjenningen kommer i orden.
Overflatebehandling kan foregå med olje, såpe, sprit eller rett og slett vann under trykk. Det er vanlig å sprøyte med en blanding av olje og såpe i gartnerier som dyrker eføy. 2 deler olje og 1 del grønnsåpe til 10 deler vann er en vanlig oppskrift. Noen tilsetter også sprit i blandingen, men det er sannsynligvis mer effektivt å vaske bladene med sterk sprit (antibac e.l.) før en sprøyter med dette.
Spyling med kaldt vann kan raskt fjerne størstedelen av middene og spinnet. Det er viktig å treffe under bladene med vannet. Dette dreper ikke egg, så behandlingen må gjentas ofte, eller kombineres med annen behandling.
Biologisk plantevern er mye brukt i kommersielle gartnerier, da det ikke skader nyttedyr i det hele tatt.
Det vanligste er å sette ut rovmidd som spiser spinnmidd. Nå og da kan det følge med slike rovmidd i planter som er helt nye i butikken. De er små som spinnmidd. Larvestadiet er hvitt og har seks bein, det voksne stadiet er mer oransje og har åtte. Begge spiser spinnmidd.
Marihøner er også vanlige. De spiser både spinnmidd og bladlus. Rovmidd spiser de ikke.
Om planten tåler ei frostnatt ute, vil det hjelpe. Spinnmidden fryser ihjel.
![]() |
Kraftig angrepet sitrontre. Foto: Paramecium |
Hvordan kan spinnmidd forebygges?
For at spinnmidd skal kunne formere seg, trenger de varme og tørr luft. Under 20 grader formerer de seg sakte. Regelmessig dusjing gjør livet vanskelig for midden, særlig om det dusjes med kaldt vann under bladene. Ikke alle planter liker dette, men på eføy og aralia går det bra.
En plante som ellers er sterk og i god vekst er i det hele tatt mindre mottakelig for skadedyr og sykdom. Det er viktig at planter får godt lys, riktig vanning og gjødsling, og skjermes for stresskilder som trekk og varmepumper. Spør gjerne om stell på butikken når du kjøper planten!