Quantcast
Channel: Plantehjelp
Viewing all 329 articles
Browse latest View live

Nå må vi ta vare på hverandre.

$
0
0

Når jeg skriver dette, 17.mars 2021, har vi alle i Norge fått en del utrivelige beskjeder i det siste. Den tredje bølgen med corona er over oss for fullt, og store deler av samfunnet er igjen stengt ned. Her i byen er alle butikkene stengt bortsett fra matbutikker og apotek. Alt av tjenester med direkte kontakt er stengt, og i dag kom beskjeden om at skolene også stenger. Det er helt forståelig at det må kraftige tiltak til for at smitten skal bremses. Sykdommen er jo livsfarlig. Det er nå vi må ta vare på hverandre.

Viola cornuta

Arbeidsplassen min er også stengt siden forrige lørdag. Jeg jobber på Mester Grønn. På mandag kom det et stort lass med varer selv om butikken var stengt. Disse varene leveres fra gartnerier sørpå, så det var for seint å avbestille da nedstengingen kom. I første omgang skal alt holde stengt til og med fredag, men med de smittetallene vi har her er det sannsynlig at det forblir stengt fram til påske.

For at ikke alle disse ferskvarene skal stå og visne, har alle blomsterbutikkene her i byen gått over til et bestillingssystem der vi tar imot ordrer på telefon og nett, og setter ut varene på et trygt sted uten å komme i nærkontakt med noen. I tillegg har en del blitt gitt bort til gode formål. (Link til lokalavisa)  Blomsten på bildet over er kjøpt sånn. Den kommer fra gartneriet i innslaget under.

Blomsterbutikker er de eneste butikkene som selger ferskvarer som ikke får lov å ha åpent. 

Det tar opptil flere måneder for gartnere å produsere en blomst fra frø eller stikling til ferdig vare. Når de er ferdige, er holdbarheten kort (Link til NRK Nyheter) Det aller meste er allerede bestilt av blomsterbutikker for lenge siden. Disse gartnerne vil selvsagt selge varene sine mens de er ferske, så det er nærliggende å levere til de som får lov å holde åpent: Matbutikker. 

Jeg tenker at dette vil gjøre trengselen større i de åpne matbutikkene, der det allerede foregår en del panikkhandling. De ansatte har det forferdelig travelt for tiden med å holde orden på avstand og smittevern. Da føles det mye tryggere å ringe en blomsterbutikk og plukke opp posen min utenfor porten. 

Paphiopedilum complex


I går kjøpte jeg en orkide fra Mester Grønn, og den kom godt innpakket mot kulda. Skulle det mot formodning skje noe med den, har jeg garanti. Når butikken er åpen kan vi prate om hva slags stell akkurat denne orkideen skal ha. Det hender at vi får telefoner fra de som har fått blomster i gave med spørsmål om stell. Det kan blomsterbutikker svare på, fordi de vet det. Blomstene på matbutikkene kommer nok fra de samme, norske, gartnerne. De har fått førsteklasses stell før de kom til butikkene, men etter at de kommer fram er det mer tilfeldig hva som skjer med dem. Jeg vil ikke nevne navn, men en matbutikk i nærheten har flere ganger satt orkideer ut på trappa i vintertemperatur.

Vi må ha omsorg for hverandre nå.  Ikke bare for at vi skal bli kvitt dette drittviruset, men også for at vi skal klare oss gjennom dette. Vi må holde avstand. Bruke munnbind og sprit. Vi kan ikke gå på besøk, men vi kan ringe og prate. Vi kan ikke gå på kafe, men vi kan kose oss med god mat hjemme. Bakeriet i nabolaget har forresten også ring og hent.

Det er vi som bestemmer hva vi skal bruke fritiden til. Og det er vi som bestemmer hvor vi skal handle. Jeg handler helst på en lokal butikk, for da er sjansen større for at butikken fremdeles er der når alt er åpent igjen.

En fortsatt fin og trygg vår til alle som har lest dette!


Kalanchoe

$
0
0

Kalanchoe tomentosa, pandaplante
Foto: Elsa Noblet
Kalanchoe
Latinsk navn: Kalanchoe sp, Bryophyllum sp, Cotyledon sp. 

Andre navn: Pandaplante, mor til tusen, klokkeildtopp, ørkenrose. Ildtopp hører også til denne slekten. 

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Sukkulent med blader i par, vanligvis med tagger eller bølger i kanten ytterst. Noen arter kan blomstre med klokke- eller stjerneformete blomster. Enkelte arter kan skyte avleggere fra bladkanten.


Plassering:

Lyst, særlig gjennom vinteren. Kalanchoe strekker seg lett og blir lang og tynn om den får for lite lys. De aller fleste artene er lite nøye på temperatur, og tåler både varme og kjølig trekk. Ingen tåler direkte frost. 

Ved ompotting er det best å velge kaktusjord, helst med litt ekstra grus, perlite, eller lignende blandet inn. Jord med mye torv holder for godt på vannet og kan føre til rotråte.

K. thyrsiflora, blossfeldiana (ildtopp) og beharensis kan stå ute om sommeren, så lenge det ikke blir kaldere enn 5 grader. Det er svært viktig at potta er godt drenert så den ikke regner full av vann.

Vann og gjødsel:

Vannes fra bunnen når jorda er tørr helt gjennom. Det lønner seg å løfte på potta regelmessig, og ikke vanne før den er lett. Disse plantene liker ikke å bli våte på bladene. 

Siden sukkulenter som Kalanchoe trives best i næringsfattig grusjord, bør de få en svak dose gjødsel en gang i måneden. De trenger ikke gjødsel om vinteren.

Spesielle krav:

Planter som har blitt lange og tynne gjennom vinteren bør klippes litt ned om våren. 

Noen arter kan bli solbrente i sterkt sollys. Bladene skifter farge og blir røde eller bronsebrune. Dette er ikke farlig, men det er et tegn på at sola kanskje er litt for sterk, og at planten kanskje bør skjermes litt. Dette utnyttes for å gi varianter av Kalanchoe thyrsiflora en sterkere rødfarge.

Formering:

Formeres enkelt med stiklinger.

Sesong:

Inne hele året, ute om sommeren. Flere arter blomstrer, gjerne på sensommeren eller høsten.

Diverse:

Kalanchoe (Bryophyllum) daigremontiana er et plagsomt ugress i blant annet USA, fordi den produserer store mengder avleggere fra bladene og sprer seg raskt. 

Kalanchoe har tilpasset stoffskiftet sitt til et varmt og tørt klima, og kan ta opp CO2 under forhold som er for utfordrende for mange andre planter. Slik kan de vokse og trives i temperaturer over 30 grader. 

Ny måned og ferske spirer

$
0
0

I dag, 1.mai, snør det. Det var såpass opphold mellom bygene at det gikk an å gå ut og ta noen bilder.  Minstemann og jeg har allerede vært ute og ryddet litt i staudebed og busker, men det er fremdeles mye som må gjøres. Drivhuset gidder jeg ikke å ta bilde av, fordi det ble ødelagt av en vinterstorm. Det kommer forhåpentligvis opp på nytt over helga.

Sedum spirer
Dette er en Sedum. Den spratt plutselig opp i hagen i fjor vår og overrasket med mørk lilla blader og lilla blomster utpå høsten. Den kom i en miks med utegrønt sammen med Sedum sieboldii og spurium, men jeg vet fremdeles ikke helt sikkert hvilken art den er. Alle de små røde perlene er nye skudd.

Seiersløk spirerDet ser ut som om forsøket med å frøformere seiersløk er en suksess. I fjor så de ut nærmest som gressløk. I år kommer de opp sånn. Skuddene er 3-4 mm tykke, så de har fremdeles litt igjen før de er fullvoksne seiersløk.

Lewisia cotyledon
Lewisia cotyledon har overvintret fint. Dette er en av tre. Noe frostskade vises, men de virker store og sunne, klare til å blomstre når sommeren kommer. Akkurat dette bedet må ha et uvanlig godt mikroklima, der inne mellom inngangsdøra og stuevinduet. Her overvintrer flere stauder som skal være H4. Lewisia er H7, men det er vanlig at den fryser mye tilbake her i byen.

Stemor 'Frizzle sizzle' med gul blomst
Noen ting er det bare umulig å stå imot. Dette er en stemor, 'Frizzle Sizzle' miks. Inntil videre pryder den hagebordet så jeg kan flytte den inn i gangen når været blir hardt. Ved siden står små grønnsaksplanter til herding. De skal flytte ut i drivhuset når det har fått nytt tak og vegger.

Viola cornuta hybrid
Disse små blå har stått ute siden påske. Da jeg kjøpte den, var blomstene mye lysere. Fargen har blitt mye sterkere i frisk luft og dagslys. Bladene har fått litt hvit frostskade, men de blomstrer optimistisk mellom bygene. Kanskje våkner snart ei humle og kommer på besøk...?





Kortreist: Tomat

$
0
0

Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!

tomatplante
Foto: Dan Gold
Tomat trives hos oss best i potter, enten i drivhus eller i solveggen. Noen sorter små tomater kan også stå i vinduskarmen. Jo mer sol, varme, og næring en tomatplante får, jo mer og bedre tomater får den. Der temperaturen er god for oss (18-28 grader) er den også god for tomater. Tomatpotter er dype for å få plass til røttene og nok jord og næring.

Det fins to hovedtyper av tomatplanter: De klassiske, som vokser rett opp og trenger støtte og kniping, og busktomater som er mer kompakte og ikke må knipes. Busktomater er ofte anbefalt for nybegynnere, siden de trenger mindre stell. De tomatplantene som selges ferdige i hagesenter og blomsterbutikker hører vanligvis til denne gruppen. 

Om tomatsorten er merket med "indeterminate", "heirloom" eller en høyde på mer enn 80 cm, bør sideskudd knipes av. Sorter som er merket "determinate", "busk", "ampel" eller en høyde på 80 cm eller mindre må ikke knipes. Her kommer tomatene på sideskuddene!

Tomatfrø vil stå varmt mens de spirer. Romtemperatur går bra, men her går det faktisk an å bruke en varm vinduskarm der det blir over 25 grader. De trenger ingen spesiell såjord, det er tvert imot anbefalt å så rett i næringsrik blomsterjord siden tomater er så næringskrevende. Frøene såes grunt, med god avstand mellom hvert frø. 

Når frøene har spirt, er det viktig at de står så lyst som mulig. Godt lys og ikke for sterk varme er viktig for å få sterke planter. Her passer det best med en vinduskarm uten oppvarming under. (Ikke sørvendt) Noen sår tomatfrø tidlig på våren, men etter min erfaring blir plantene mindre strantete om jeg venter til rundt påske.

De små plantene er klare for ompotting når de har ett eller to par med ordentlige blader. Det lønner seg å potte om litt dypere enn de sto i såpotta, fordi tomatplanter har anlegg til å danne røtter fra hvor som helst på stammen. Røttene blir sterkere, og plantene mer stabile, om de plantes dypt. Det går an å plante direkte i den store tomatpotta om det er varmt nok, eller i ei litt mindre potte for så å potte om når røttene fyller denne potta. Jeg foretrekker den sistnevnte metoden, fordi det er lettere å passe på vanningen i ei mindre potte. Dessuten kan planten igjen plantes litt dypere, så den får enda mer røtter.

Tomater er svært næringskrevende. Potta må være stor og dyp, omtrent som ei vaskebøtte om det ikke er snakk om de aller minste busktomatene (Tiny Tim o.l.) Potta må ha hull i bunnen for drenering. Det lønner seg å blande inn kompost i jorda, og å gjødsle regelmessig etter at planten har fylt potta med røtter. Flytende næring er hurtigvirkende, og tomatplanter liker det. Jorda må inneholde kalk. Blomsterjord for potteplanter er vanligvis kalket. Ellers må det brukes kalktilskudd, for eksempel eggeskall eller skjellsand. 

Enkelte typer flytende, organisk næring som er produsert før 2021 kan inneholde rester av et plantevernmiddel som er giftig for tomatplanter. Det er spesielt "avfall fra sukkerproduksjon" som er synderen. Ikke bruk denne næringen på tomat! 

Tomatplanter tåler ikke frost. De må ikke settes ut før det er minst 15 grader om dagen og 8 grader om natta. Blir det kaldere, må de skjermes. Det er viktig å herde tomatplanter før de får ut. Det gjøres ved å sette dem ut når været er varmt, i le for sterk vind og regn, og flytte dem inn om natta og om været blir hardt. Etter ei ukes tid vil bladene bli mørkere grønne. Da kan de flytte ut i solveggen eller drivhuset.

Siden tomatplanter vokser fort og setter mye frukt, trenger de mye vann. Flere tomatgartnere anbefaler å vanne på formiddagen. Våt jord om natta gjør visstnok at plantene tåler nattekulda dårligere.

Blomstene på tomatplantene må bestøves. Dette skjer av seg selv om de står ute. I drivhus lønner det seg å la luker og dører stå åpne på dagtid mens plantene modnes, for å slippe inn pollinerende insekter. Mens blomstringen pågår må plantene ikke sprøytes! Bladlus kan bli et problem på tomatplanter. Det enkleste er å spyle dem av med vann, eventuelt grønnsåpevann om det er mye.

Selvdyrkete tomater smaker så annerledes og så mye bedre enn butikktomater at det nesten er snakk om to forskjellige grønnsaker. Når tomatene får modne på planten, blir de mye søtere og mer smakfulle. Jeg liker å bruke slike tomater rå, på smørbrød og i salater, eller rett og slett som snacks. 


Kortreist: Løk

$
0
0

 Å dyrke sine egne grønnsaker er ikke så vanskelig som det kan se ut til ved første blikk. Det er mange grønnsaker som er lette å få til, og som ikke krever noe annet utstyr enn jord, frø, og litt tid. En trenger ikke en gang å ha hage. En kasse med jord i, eller til og med ei stor potte, er nok. Å dyrke sine egen grønnsaker er morsomt både for voksne og barn!

Setteløk av gul kepaløk
Løk fra frø er ikke for nybegynnere, men setteløk er lett å få til over så å si here landet. Etter hvert har flere og flere hagesentere og blomsterbutikker begynt å selge dette, så løkdyrking har blitt tilgjengelig for alle. Sortene som er merket som økologiske er løksorter som er særlig motstandsdyktige mot sykdom og skadedyr, siden de er produsert uten sprøytemidler og er beregnet på slik økologisk dyrking. Gul og rød løk er like enkle. Sjalottløk tåler enda hardere klima og modnes i hele landet, men den er ikke like lett å få tak i.

Løk som såes vil vanligvis ikke bli helt moden før frosten kommer, og er best egnet som "vårløk". Slik løk høstes og spises etter behov. Det er svært viktig at jorda er helt fri for ugress om en skal så løk, det beste er å bruke en kasse med blomsterjord!

Rød og gul kepaløk og hvitløk i et knippe
Jorda trenger ikke å være spesielt dyp for å dyrke løk. Plantene har grunne røtter. Løkene settes i jorda med spissen opp, såpass dypt at spissen akkurat er i jordoverflaten. Hvor langt det skal være mellom dem er litt omdiskutert, men en håndsbredde gir god plass for å luke og gjødsle. Siden røttene er så grunne, er det den øverste jorda som må være luftig og næringsrik. Det kan lønne seg å ha på langtidsgjødsel. Purreløk trenger enda mer næring og vil helst ha kompost i jorda.

Løk i bakken trenger kanskje ikke å vannes i fuktig norsk sommerklima, men løk i kasser må vannes regelmessig. Blir det for tørt, modnes løken for tidlig og blir liten. Det er alltid en god ide å vanne godt med det samme det er plantet. 

Løk spirer ved 10 grader
Det vises godt når løken er ferdig. Plantene begynner å legge seg ned. Alt på planten kan spises, og det er ingenting i veien for å høste noen løker tidligere, de har bare kortere holdbarhet før løkskallet har utviklet seg. Vårløk er rett og slett unge løker som spises før de er modne!

Løk som skal oppbevares, må tørkes for å utvikle skikkelig løkskall. Den tradisjonelle måten å gjøre dette på er å henge dem opp på veggen i varmen. Et par uker rundt 20 grader er nok til at skallet og "halsen" tørker. Etter det holder den seg best rundt 0 grader. Temperaturer rundt 10 grader vil faktisk få løken til å begynne å spire. 

Denne artikkelen hos Agropub går i dybden om løkdyrking. Den er ment for profesjonelt landbruk og er den mest omfattende og lærerike artikkelen jeg har funnet om løk.





Også planter må ha næring

$
0
0
Denne artikkelen var først publisert i april 2016. Oppdatert i mai 2021.

Akkurat som alt annet levende, trenger planter næring. Det aller meste av næringsstoffer, for eksempel sukker, fett og vitaminer, lager plantene selv av lys, luft og vann. Det er lett å glemme at de også trenger næring i form av mineraler fra jorda.
Visne blader i naturen brytes ned til kompost
I naturen brytes visne planter ned

I naturen blir jorda hele tiden tilført næring fra møkk og døde planter og dyr, som brytes ned av bakterier og sopp. Næringsstoffene blir frigjort og går tilbake til jorda i en form som plantene lett kan ta opp. Det skjer ikke så veldig mye av dette i et blomsterbed eller balkongkasse, og i alle fall ikke inne i stua. Derfor må vi gjødsle.

Selv om blomsterjord fra butikken inneholder en del gjødsel, brukes den fort opp. En stor sommerblomst som vokser fort og blomstrer mye kan trenge mer næring allerede to uker etter at den har blitt plantet.

De viktigste næringsstoffene for planter er nitrogen, fosfor, og kalium. I innholdsfortegnelsen på ulike typer gjødsel forkortes disse til N, P og K. Det vil si at gjødsel som er merket med NPK 12-4-18 inneholder 12% nitrogen, 4% fosfor, og 18% kalium. I tillegg inneholder de fleste typene gjødsel forskjellige mikronæringsstoffer som er viktige for at plantene ikke kan få mangelsykdommer. Det kan de få, om de ikke får nok næring!

Nitrogen er viktig for å utvikle grønne blader. Grønnplanter, og grønnsaker som f.eks. kål og spinat trenger en del nitrogen. Erter og bønner produserer sin egen, og mange blomstrende planter får ikke til å blomstre om det er for mye nitrogen i jorda.

Fosfor er mest viktig for røtter, blomster og frukter. En gjødseltype med mye fosfor i forhold til nitrogen vil stimulere planten til å ikke bare blomstre mer, men også utvikle sterkere røtter! Derfor inneholder gjødsel beregnet på f.eks. sommerblomster mye fosfor,
Potetplanter i åkeren
Potet trenger gjødsel med mye kalium

Kalium er viktig for alt levende, og planter må ta dette opp fra jorda. En plante som får for lite kalium vil få problemer med å lagre næring. Derfor er det viktig at grønnsaksplanter får nok kalium.

Magnesium og jern er også viktig for å utvikle sterke, grønne blader. Derfor er disse stoffene vanligvis tilsatt i gjødsel for grønne planter.


Naturgjødsel, som kugjødsel, hønsegjødsel og kompost, har fra naturens side et balansert innhold av næringsstoffer. Naturgjødsel inneholder også oftest levende bakterier, som hjelper til med å frigjøre næringen som allerede finnes i jorda. Den blomsterjorda som selges mest inneholder for det meste lite omdannet torv, og vil ha godt av litt hjelp til nedbrytingen.

I den siste tiden har det kommet en del flytende, organisk gjødsel på markedet. Denne gjødselen blandes ut i vann på samme måte som vanlig blomstergjødsel, og har alle fordelene som naturgjødsel har. Siden slik gjødsel ofte er laget av biprodukter fra industrien, er den også miljøvennlig. Slik gjødsel er hurtigvirkende og mange har god erfaring med flytende organisk gjødsel til grønnsakplanter i potter, for eksempel urter og paprika. 

Enkelte planter, spesielt tomat og bønner, er svært følsomme for plantevernmidler. I 2020 kom det fram at noen typer flytende organisk gjødsel inneholdt rester av plantevernmidler, spesielt aminopyralid og klopyralid, som gjør den giftig for tomatplanter. Dette gjelder spesielt gjødsel produsert av vinasse (sukkerrør) eller hestemøkk. I 2021 ble reglene for gjødselproduksjon oppdatert med en lavere grenseverdi for disse stoffene, og flere partier har blitt trukket tilbake.
Pasjonsblomst er en hurtigvoksende slyngplante
Planter som vokser fort trenger mye næring

Kunstgjødsel er satt sammen for å ha et bestemt innhold av næringsstoffer. Det finnes mange typer kunstgjødsel, som er beregnet på forskjellige typer planter. Noen typer er beregnet på å brukes regelmessig, andre slipper ut næringen sakte over lang tid. Om det er vanskelig å velge, anbefaler jeg å spørre i en blomsterbutikk eller hagesenter. Det er viktig at gjødselen ikke blir blandet ut for sterkt!

Kompost er enkelt og morsomt å lage selv. Jeg er ingen ekspert på dette, men det finnes mange bøker og nettsider med god informasjon om kompost. Innekompostering (bokashi) har blitt populært i det siste. Væsken fra dette er svært konsentrert gjødsel som må blandes godt ut før bruk, det er faktisk snakk om "1 kork pr liter vann" akkurat som kommersiell gjødsel.

Forskjellige planter har forskjellig næringsbehov:

  • Jo fortere planten vokser, jo mer næring vil den vanligvis trenge. 
  • Planter som hele tiden klippes ned eller høstes fra, vil også trenge mer næring enn en som får vokse i fred. 
  • En plante i en liten potte vil trenge mye mer næring (og vann!) enn en plante som står rett i jorda. Mikronæring blir viktigere i jord som ikke har kontakt med bakken.
  • De aller fleste potteplanter trenger lite gjødsel om vinteren, fordi de vokser saktere da. 
  • Orkideer trenger spesialgjødsel. Vanlig gjødsel blir for sterkt.

En nykommer i hagen

$
0
0

 Det var plutselig plass til flere stauder. En Heuchera hadde takket for seg, og en mørk purpurlilla Sedum hadde råtnet bort. Det ble nok plantet for seint. Jeg skulle ha hørt på gartneren og lagret Heucheraen liggende på siden under snøen. Denne lagringsmåten har gått bra før med Helleborus.

Tradescantia andersoniana, blomstervandrer, en staude

Dette er Tradescantia andersoniana. Den er i samme slekt som husvandrer, men mye mer hardfør. Blomsten står bare i en dag, men det kommer hele tiden nye. Ifølge Bjørkans planteliste er den hardfør til H5. Hun som jeg fikk den av har overvintret den uten noe problem, men hun får også til Black Lace og en del andre ting som er merket med H4. Jeg har sett Forsythia, japansk viftelønn og klatrehortensia overvintre i denne byen på gode steder, så jeg har godt håp for denne også. Jeg har faktisk hatt den før, men katta grov den opp og gjødslet den litt for godt.

Gul ringblomst og rød margeritt

Dette året prøver jeg noe nytt: ferdigkjøpte ringblomster. Mester Grønn har fått inn ringblomster og blomkarse i potter, som er økologisk dyrket så de er trygge å spise. Nå er det ikke akkurat vanskelig for meg å få tak i økologiske ringblomster og blomkarse; parsellhagen er fulle av dem, men de kommer ikke før langt utpå sommeren. I år er jeg først!

Ukjent tulipan i knopp

Denne tulipanen kom som en overraskelse. Her har ikke jeg satt tulipanløker. Jeg satte noen løker for et par år siden litt lenger bort, men de kom ikke opp, så jeg regnet med at de ble spist av mus. Nå har jeg T.turkestanica her, og noen ubestemmelige allium fra en mikspose som også er et par år gamle. DEtte blir spennende!



Bacopa

$
0
0

Bacopa (Sutera cordata)
Foto: Antekbojar
Bacopa
Latinsk navn: Sutera cordata, Chaenostoma cordatum

Familie: Maskeblomstfamilien

Opprinnelse: Afrika

Hardførhet: Ettårig

Utseende: Krypende eller hengende plante med små blader, lys lilla eller hvite blomster med fem kronblader


Plassering:

Ute i sol eller skygge. I Norge har vi så mange timer med dagslys i døgnet at det har lite å si om dens tår nordvendt. Bør skjermes for sterk vind. 

Det er viktig å potte planten om i større potte, kasse eller i bed med god jord. Potta må være godt drenert (hull i bunnen!) I store potter og kasser bør det dreneres med leca i bunnen. 

Vann og gjødsel:

Her er tipset å verken vanne for mye eller for lite. Bacopa tåler å tørke litt ut, og må ikke bli søkk våt i jorda. Blir det for tørt, kan knoppene tørke inn. I potte er det greiest å løfte regelmessig på potta og vanne når den kjennes lett ut.

Det enkleste er å blande langtidsgjødsel i jorda når sommerblomster plantes ut. Ellers vil Bacopa ha vanlig blomstergjødsel en gang i uka i hele sesongen.

Spesielle krav:

Visne blomster bør knipes av nå og da. De tar ikke næring, men det ser finere ut om det brune fjernes innimellom.

Formering:

Bacopa formeres med frø eller kjøpes som utplantingsplante.

Sesong:

Blomstrer hele sommeren.

Diverse:

Denne planten har skiftet slektsnavn flere ganger. De som nå har Bacopa som latinsk navn er amerikanske planter som er i slekt med denne, men som trenger mye mer vann. 



Bidens

$
0
0

Bidens blomstrer i gult og rødt
Bidens


Latinsk navn: Bidens ferulifolia

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Amerika

Hardførhet: Ettårig i Norge

Utseende: Vanligvis krypende/hengende plante med stjerneformete blomster i gult eller rødt. Nyere sorter har mer opprett vekst og flere kronblader


Plassering:

Lyst, gjerne i sola. Denne planten stammer fra det sørlige USA og tåler sol og varme. Det er viktig at planten blir pottet om. Potta fra butikken eller gartneriet har ikke plass til nok vann for en varm sommerdag. Bidens kan henge i ampel, eller plantes i store potter, kasser eller bed. Den tåler nokså mye vær og vind.

Vann og gjødsel:

Som de fleste andre sommerblomster trenger Bidens mye vann. Den vokser fort og får lange skudd, og etter hvert blir det såpass langt fra rota til knoppene at den fort kan tørke. Henger den i sola, trenger den kanskje vann hver dag. 

Gjødsel er viktig. Langtidsgjødsel i jorda når planten blir pottet om er en god ide, ellers vil den ha vanlig blomstergjødsel i den høyeste dosen på pakken ca. en gang i uka. 

Spesielle krav:

Bidens har ingen spesielle krav, visne blomster faller for det meste av av seg selv. 

Formering:

Bidens formeres med frø. men i Norge er det mest vanlig å kjøpe den for utplanting. De må såes seint på vinteren under godt lys.

Sesong:

Tåler ikke frost. Bidens blomstrer hele sommeren.

Diverse:

Bidens produserer mye nektar, og er god mat for bier og humler. 

Det har hendt at Bidens har selvsådd seg i Norge. Disse frøplantene blomstrer gjerne på høsten.

Rødt og gult og rødt og gult

$
0
0

Det er alt for tydelig i hagen nå hvilke farger jeg liker best. De gamle favorittene gult og cerise er tilbake for fullt. Det er egentlig litt rart, fordi på jobben er det fersken og lilla som dominerer når jeg får velge farger selv. I de fargene er utvalget så utrolig stort og fint i år.

Rosa kløverblad
"Hvit" kløver med cerisefargete blader! Disse kløversortene sprer seg, krysser og frør seg, det har jeg hørt fra gartneriet i Beiarn som produserer disse i alle slags farger. Jeg hadde derimot ikke trodd at jeg skulle få oppleve det i min egen hage. Nå titter det fram sånne blader innimellom gress og steiner. Ingen er like. Jeg får meg ikke til å klippe eller luke dem, selv om jeg var at kløver tåler å klippes ned.

Bidens ferulifolia
Dette er Bidens ferulifolia 'Yellow Compact'. Bidens med denne vekstformen har jeg ikke sett før. Disse skal være fulle av nektar og gode for bier. Jeg har allerede sett ei humle i min. I USA er dette en staude. Jeg er glad om jeg har min til høsten.

Salvia 'Strawberry Lake'
Salvia er noe av det flotteste som fins av sommerblomster. Denne heter Salvia 'Strawberry Lake' og kommer fra et nederlandsk gartneri. Mester Grønn har hatt dem i Norge. Jeg fikk den i gave for et par uker siden, og den trives godt i hagen min. Tørstere sommerblomst skal en lete lenge etter, men den betaler tilbake for vanningen med høye, knall cerise blomsterspir.

Gul og rød tulipan
Slik ble tulipanen som kom opp ut av ingenting. Nå som jeg ser den, skjønner jeg hvor den kom fra og hvem jeg fikk den av. Den kom fra ei lomme full av små sideløker som skulle kastes etter at et bed ble omgjort for flere år siden. Det vil si at denne har brukt fire år på å blomstre! Kanskje alle de andre tynne små tulipanbladene som kommer opp innimellom også blir sånn! 

Gulrød tulipan


Stjerneskjerm

$
0
0
Stjerneskjerm, Astrantia major

Stjerneskjerm


Latinsk navn: Astrantia major

Familie: Skjermplantefamilien

Opprinnelse: Europa

Hardførhet: H8

Utseende: Høy staude med flikete blader, rosa, hvite eller mørk røde blomster som ligner en sol. Sprer seg lett.


Plassering:

Stjerneskjerm er lite nøye på plasseringen, i vill tilstand vokser den i skogkanter og konkurrerer med gress og andre stauder. Siden denne blir ganske høy, kan den gjerne stå bakerst i et staudebed eller inntil store busker. Den sår og sprer seg svært lett, så det er en fordel om den er omringet av gress som klippes jevnlig.

Planter som står i sol vil blomstre tidligere, og ofte få sterkere farge, enn planter som står i skyggen. Det er viktig at stauder ikke plantes der det samler seg mye vann i jorda om våren.

Vann og gjødsel:

I et staudebed vil en stjerneskjerm finne det vannet den trenger selv. Litt langtidsgjødsel om våren gjør plantene frodigere.

Spesielle krav:

Det kan være en god ide å ta bort visne blomster, slik at planten ikke får satt frø. Frøplantene kan lett spre seg. 

Formering:

Formeres lett med frø eller deling. Frøplantene blomstrer andre året, og fargen er vanligvis ikke frøekte.

Sesong:

Blomstrer fra midtsommer til tidlig på høsten.

Diverse:

Blomstene holder seg godt i vase, og kan også tørkes. 

Om planten får lov å frø seg, vil det etter hvert komme flere forskjellige fargenyanser, da fargen ikke er frøekte. 


Sedum (Staude)

$
0
0
Forskjellige Sedum plantet sammen

Sedum


Latinsk navn: Sedum sp, Hylotelephium sp, Phedimus sp.

Familie: Bergknappfamilien

Opprinnelse: Forskjellige arter fra verden rundt

Hardførhet: H4-8

Utseende: Staude med tykke blader, krypende eller opprett. Stjerneformete, saftige blomster.


Plassering:

Sedum trenger ikke dyp eller næringsrik jord. I vill tilstand vokser disse plantene i bergsprekker, mose eller grunn grusjord. De aller fleste artene av Sedum vil ha godt drenert jord med mest mulig grus eller sand. Flere vokser best i kalkrik jord. 

De krypende artene er typiske steinbedplanter, som også vil trives på torvtak eller i matter i stedet for plen der jorda er skrinn. Noen, for eksempel Sedum sieboldii, kan brukes i ampel. for at disse skal overvintre, bør de plantes ned om høsten. 

De høye artene er fine i staudebed. Det er viktig at jorda ikke er for tung. 

Vann og gjødsel:

Trenger lite vann og næring. For mye gjødsel kan gjøre plantene svake, så de lett legger seg ned. 

Spesielle krav:

To arter er kun tillatt solgt til bruk på torvtak. Det gjelder gravbergknapp, Sedum/Phedimus spurium og sibirbergknapp, Sedum/Phedimus hybridus. Dette er fordi de sprer seg lett der det er kalk i jorda.

Formering:

Formeres lett med stiklinger eller deling. Stiklingene roter seg i jord.

Sesong:

Hele året så lenge det ikke er frost, de fleste artene blomstrer seint på sommeren eller tidlig på høsten. De høyeste artene (Hylotelephium) kan blomstre helt til snøen kommer.

Diverse:

Flere arter vokser vilt i Norge. Rosenrot, Rhodiola rosea, ble tidligere regnet til Sedum. Det anbefales ikke å grave opp planter i naturen!

Alunrot

$
0
0

Alunrot


Latinsk navn: Heuchera/Heucherella (mange forskjellige)

Familie: Sildrefamilien

Opprinnelse: Et sted i verden

Hardførhet: H3-6 avhengig av sort

Utseende: Lav staude med blader i grønt, oransje rødt, purpur eller forskjellige mønster. Små klokkeblomster på en tynn stilk over bladene


Plassering:

Lunt i godt drenert jord. Heuchera visner ned seint, og kommer opp seint på våren. Det kan lønne seg å dekke den til i strøk med kalde vintre og/eller mye vind. De fargerike bladene gjør seg godt plantet sammen med stauder i andre bladfarger.

I Norge har vi såpass mye lys hele døgnet på sommeren at alunrot ikke trenger å plantes på solsiden, men jo tidligere jorda blir varm om våren, jo tidligere kommer den opp. Det kan lønne seg å plante disse i lett skråning så de får mye lys og god drenering.

Vann og gjødsel:

I et bed vil denne planten normalt ikke trenge vanning når den er etablert. Nyplantete stauder bør alltid vannes godt. Alunrot kan også brukes i potter og ampler, i så fall bør jorda holdes litt fuktig. 

Langtidsgjødsel om våren passer godt, i potter og ampler kan den også få flytende gjødsel om sommeren. Pass på at det ikke blir liggende gjødsel akkurat der skuddene kommer opp, det kan gi sviskader. 

Spesielle krav:

Bør vinterdekkes på utsatte steder. Det enkleste er å la de gamle bladene ligge igjen oppå jorda, og legge på litt ekstra løv eller tørt gress. Når det ikke lenger er fare for frost fjernes dette.

Formering:

Formeres med deling, vanligvis på høsten etter blomstring.

Sesong:

Bladene er fine fra mai til snøen kommer. Blomstrer seint på sommeren.

Diverse:

Heucherella er en krysning mellom vanlig alunrot og skumblomst (Tiarella) Disse er mindre hardføre enn Heuchera.

FFF: Fjellfiol

$
0
0

Fjellfiol har gule blomster

Dette er en vill liten fiol som har fått lov til å spredd seg fritt i hagen vår. Her på bildet vokser den innimellom luftløk. Denne fiolen trives godt mellom gress og busker, og vokser vilt på enger og beitemarker i nord og på fjellet. Her i Nordland finner vi den helt ned til sjøen. 

Hver enkelt plante kommer med to blomster, derfor har den det latinske navnet Viola biflora. De små plantene vokser etter hvert tett i tett i små tuer. Den sprer seg med frø og titter opp her og der innimellom gress og stauder. Gjødsles det for mye, forsvinner den. 

Blomsten er spiselig, akkurat som på alle andre fioler.

Dette innlegget er en del av Floral Friday Foto og TrädgårdsFägring.


Daglilje

$
0
0

Gul daglilje, sannsynligvis sorten 'Sovereign'
Daglilje


Latinsk navn: Hemerocallis fulva (brun) H.lilioasphodelus (gul), mange hybrider

Familie: Aloefamilien

Opprinnelse: Asia

Hardførhet: H4 (brun) H6 (gul)

Utseende: Gresslignende, lysegrønne blader. Liljeformete blomster i gult, brunoransje eller rødtoner. 


Plassering:

Denne planten er lite nøye på hvor den blir plassert, så lenge jorda ikke blir stående våt over lang tid. Røttene er tykke og gir litt beskyttelse mot kortvarig tørke. Den vil overleve i sol eller skygge, blomstringen blir best i moderat sollys. 

Daglilje, spesielt den gule, er en hardfør staude som overvintrer de fleste steder i landet om den er plantet ned i bakken. Har den først grodd seg fast, kan den leve i mange år. Det er ikke uvanlig at det står igjen dagliljer etter gamle hager.

Vann og gjødsel:

Jorda bør ikke tørke for mye ut, men en daglilje som har grodd seg fast vil finne det den trenger om ikke sommeren er uvanlig tørr. 

Som med andre stauder kan en daglilje ha godt av langtidsgjødsel om våren.

Spesielle krav:

Hver blomst står bare en dag, men det kommer hele tiden nye mens den blomstrer. Det er ikke nødvendig å klippe av visne blomster. 

Formering:

Formeres med deling, helst tidlig på våren eller etter blomstringen er ferdig. 

Sesong:

De fleste sortene blomstrer midt på sommeren og utover.

Diverse:

Dagliljer var før i liljefamilien, men ble flyttet inn i aloefamilien i 2009 fordi den ikke har løk. 

Hele planten er giftig for katter, men helt ufarlig for mennesker.


Anthurium (grønn)

$
0
0

Anthurium clarinervium, blader med hvite nerver
Foto: Severin Candrian
Anthurium
Latinsk navn: Anthurium sp. A.clarinervium og A.ellipticum er ikke uvanlige i handel

Familie: Myrkonglefamilien

Opprinnelse: Sør-Amerika

Hardførhet: Tropisk, ikke under 15 grader

Utseende: Store blader i rosett, hjerteformete, avlange eller flikete. Mange har hvite nerver. Kraftige røtter.

Arter med fargerike blomster har sin egen artikkel.

Plassering:

Lunt og lyst, men ikke i sterk sol. Det er spesielt viktig at tropiske planter får godt lys gjennom vinteren, da det ikke er mørketid der de kommer fra. Anthurium er følsom for trekk, både varm og kald. Derfor må den ikke stå rett ved varmepumper, lufteanlegg, eller dører og vinduer som åpnes om vinteren. Lufta bør ikke bli for tørr.

Anthurium stammer fra tropisk regnskog, og vil helst stå i orkidejord eller jord med et høyt innhold av bark eller kokosfiber. Det er svært viktig at potta er godt drenert, i naturen renner regnvann tvers igjennom.

Vann og gjødsel:

Vannes så fort jorda er tørr. Jorda som disse plantene selges i er porøs, og potta er ofte overfylt med røtter. Derfor er det litt vanskelig å bruke den vanlige teknikken med å løfte på potta og kjenne når den blir lett. Det anbefales heller å kjenne etter med en finger. Det kan gjerne vannes rikelig, så lenge vannet får renne skikkelig av rett etterpå.

Anthurium vil ha svak gjødsel eller orkidegjødsel. Om vinteren trenger den ikke gjødsel hvis den ikke står under plantelys. Mikronæringsstoffet magnesium er viktig for Anthurium.

Spesielle krav:

Anthurium ønsker jevne forhold året rundt når det kommer til lys og luftfuktighet, og den må ha luft rundt røttene. På rett sted og i rett jord blir plantene sterke og holdbare.

Disse plantene kan gjerne dusjes.

Formering:

Formeres ved deling. Avleggere kan deles fra når de har fått et par blader og et knippe røtter.

Sesong:

Veksten stopper vanligvis litt opp om vinteren, men Anthurium er dekorative hele året. 

Diverse:

I naturen vokser mange Anthurium oppe i trærne. Noen arter kan vokse i rennende vann eller konstant vannsprut, det betyr ikke at de kan overleve i stillestående vann inne. 

Rundt 700 arter av Anthurium er kjent. Noen forskere tror at det kan være så mange som 1500 arter i regnskogen, og at vi bare ikke har beskrevet alle enda.  

Også disse "ikke blomstrende" Anthurium blomstrer. Blomsten er typisk for aroider, med et hylster rundt en kolbe. Fargen varierer fra grønn til nesten svart.

Den vanskelige blåfargen

$
0
0
Denne artikkelen ble først skrevet i april 2018. Oppdatert august 2021.

Blå skogfiol
Fioler er blå, men bare i mai. Blomstene som kommer senere er grønne.

Det finnes blomster i alle regnbuens farger. Alt fra det dypeste svartrøde til blek fiolett er mulig i blomsterverdenen. Det finnes til og med blomster som er grønne, brune, og grå! I naturen er det ofte hva som bestøver blomstene som bestemmer hvilken farge de har. Jeg har hørt at de aller første vårblomstene er gule, fordi den første humlesorten som kommer ut av vinterdvalen kan se gult bedre enn andre farger. Hvor mye sannhet det er i dette, vet jeg ikke. I hagen er det vi mennesker som har plukket frø og avleggere av de fargene vi liker best. Vi har krysset og avlet på blomster i minst to tusen år.

Når vi skal velge en plante i hagen, eller en bukett på bordet, tenker vi gjerne på hvilken farge den blomstrer i og hvordan det ser ut der den skal stå. I den forbindelsen er det et spørsmål som kommer opp hele tiden. "Hvilke blomster er BLÅ?" Det er mange blomster som kalles blå, og spekteret av blåfarger er enormt. Alt ifra en grønn-turkis perleblomst til en fiolett stemorsblomst kan kalles blått.

Karpatklokke, en staude som blomstrer i blått
Denne blå karpatklokken har mer lillaskjær i virkeligheten

Det aller meste som kalles blått i en blomsterkatalog har mer eller mindre lillaskjær i seg. Dette er aller mest tydelig når det kommer til snittblomster. Blå iris, blå lisiantus, og blå fresia er alle mer eller mindre lilla. Til og med anemoner, som kan være blå som himmelen en sommerkveld, kan bli lilla om en ikke får tak i helt rett sort. Bestiller en blå snitthortensia, blir forvirringen enda større: De skifter nemlig blåfarge etter hvor mye de har kommet ut, og de sortene som blomstrer i mai har andre farger enn de som blomstrer i august.

De fleste blå blomstene i denne artikkelen har dette lillaskjæret. Telefonkameraet mitt har bare ikke så lett for å oppfatte denne fargen. Alt ser mye blåere ut på skjermen enn det ser ut for øyet.

Grunnen til at rene blåfarger er så sjeldne i blomsterverdenen, er kjemisk. Det blå fargestoffet som produseres av planter heter anthocyanin. Anthocyanin er vanligvis lilla, men kan få forskjellige blå-lilla-rosa farger avhengig av hvordan de kjemiske forholdene ellers er. Dette har sikkert alle sett: Når lilla blåbærsyltetøy kommer i kontakt med oppvaskmiddel, skifter det farge til blått på grunn av den høye pH-verdien i vaskemidler. På den andre siden går det an å bleke blåbærflekker med sitronsaft, som har lav pH. Om en plante skulle hatt høy nok pH inni blomsten til å gjøre anthocyanin helt blått, ville den blitt svidd!

Blå valmuesøster (Meconopsis) blomstrer i en park i Tromsø
Det sies at blå valmuesøster blir blåere jo lenger nord du kommer.

Noen planter produserer både blålilla og grønne (klorofyll) fargestoffer i blomsten. Det gjelder blant annet hortensia, perleblomster og andre løkblomster, og riddersporer. Dette får blomsten til å se turkis eller himmelblå ut. Riddersporer, blå valmuesøster og hortensia produserer også andre stoffer som får de blålilla fargestoffene til å skifte farge! Merkelig nok blir de blåere jo surere jord de står i. Noen planter lurer øynene ved å dekke bladene med hår eller et vokslag, som reflekterer lys på en måte som får dem til å se blå ut. Blåbær, Hosta, og mange sukkulenter får blåfargen sin på denne måten.

Mange planter, for eksempel roser og nelliker, har ikke anlegg for å produsere blå fargestoffer. "Blå" roser, som vanligvis er lilla med et gråskjær i, får fargen sin fra en blanding av lys lilla og bladgrønt. I det siste har det dukket opp blålilla nelliker på markedet. Disse sortene er genmanipulert. De har fått satt inn et gen for anthocyanin.

Phalaenopsis-orkideer som har blitt farget blå ved å sprøyte fargestoff inn i stammen
Disse orkideene er kunstig farget

Noen ganger dukker det opp blekkblå orkideer, nelliker og krysantemum i butikkene. Disse har blitt kunstig farget. Orkideene har fått blåfarge sprøytet inn i stilken. Snittblomster har ofte stått i vann med et sterkt, blått fargestoff, så fargen har blitt tatt opp i blomsten. Ofte har de også blitt dyppet i blå farge for å bli enda sterkere blå. Dette dukker spesielt opp rundt 17.mai, da det er svært få blomster som har samme blåfarge som det norske flagget.

Jeg pleier å råde de som skal for eksempel ha konfirmasjon og vil ha akkurat DEN blåfargen på bordet til å pynte med hvite blomster i stedet. Så kan de heller ha den spesielle blåfargen på den andre pynten. Blåfarge i naturen er alt for uberegnelig til å stoles på i en så stor grad. For meg er det helt greit. Noe annet ville vært lite spennende.

Asters

$
0
0

Høstasters med lys lilla blomster
Foto: Josh Howard
Asters
Latinsk navn: Aster novi-belgii, Symphyotrichum novi-belgii

Andre navn: Høstasters, viktoriaasters, virginiaasters

Familie: Kurvplantefamilien

Opprinnelse: Canada og USA

Hardførhet: H4

Utseende: Tette skudd og blader, typiske kurvblomster i lilla, blått eller rosa. Blomstrer på sensommeren og høsten.

Asters er en stor plantefamilie. Denne artikkelen handler om arten høstasters. Sommerasters (Callistephus) er en annen plante som frøformeres og er ettårig.

Plassering:

Ute, så lyst som mulig. Godt lys er nødvendig for å få ut knoppene. Jorda må være godt drenert da asters liker dårlig å stå konstant våt. 

I de delene av landet der asters overvintrer, bør den plantes et sted der det ikke samler seg mye vann i jorda om våren. Plantene som selges i butikken har fått spesiell behandling med lys og temperatur for å holde seg korte. Når de får vokse fritt, blir de fort dobbelt så høye.

Den sene blomstringen gjør at asters egner seg godt f.eks. på trappa eller kirkegården etter at typiske sommerblomster har blomstret av, men før det blir så kaldt at bare lyng overleves. 

Vann og gjødsel:

I normalt, norsk høstvær vil ikke planter som står i bed trenge vanning. Planter i potte under tak må vannes regelmessig. Blir det for tørt, kan knoppene tørke inn. 

Litt langtidsgjødsel ved planting er gunstig, ellers er sesongen for de ferdige plantene såpass kort at de ikke trenger ekstra gjødsel. Det er mye viktigere at de får mer jord enn de har i potta de kommer i.

Spesielle krav:

Visne blomster bør knipes av. Det er ikke det at de tar mye næring, men visne blomster råtner fort i fuktig høstvær, og råten kan spre seg om det blir liggende.

Formering:

Høstasters kjøpes vanligvis ferdig i butikken. Etablerte stauder kan deles. Det går an å så høstasters, men de blomstrer vanligvis ikke første året i Norge.

Sesong:

Sensommer og høst.

Diverse:

Asters er en ganske holdbar snittblomst. Om frosten kommer før blomstringen er over, kan vi ha glede av blomstene enda lenger om de får stå i vann. 

Hvor ble tiden av...

$
0
0

 Jeg har vært helt fraværende i de siste to ukene. Det har sin forklaring: jeg har vært syk. Det store stygge viruset rakk å få tak i meg før jeg rakk å få stikk nr. to. Når det er strengt forbudt å gå ut, får en ikke gjort noe som helst ute. Når det svimler og banker i hodet av å sette seg opp fra sofaen, og skjermlyset svir i øynene, får en ikke gjort noe inne heller. Men nå går det mye bedre, og jeg får slippe ut i kveld! 

Philodendron micans i potte, våt etter sprøyting

Det er forsåvidt lov å gå ut i hagen. Haglbygene i går gjorde det mindre fristende, og jeg var bare ute i fem minutter for å sprøyte noen planter. Min kjære Philodendron micans har nemlig også blitt syk; den har fått ullus. Dette er ikke en plante jeg vil miste, så i går ble det en runde med skraping, spriting, og til slutt sprøyting med såpe/oljeblanding. I samme potta sto også en Philodendron Brasil og en Lemon Lime. De fikk seg også en dusj for sikkerhets skyld, og de ble forsiktig tvinnet ut av hverandre så jeg kunne inspisere dem. Nå står de i karantene i gangen.

Philodendron White Measure, som hadde stått på siden i samme vindu, var så full av lus at den rett og slett gikk i komposten. Dette er ikke en vanskelig plante å få tak i for meg, så jeg vil nok prøve på nytt når alle tegn til ullus er borte. 

Oretre med ullus på skuddene

Denne gangen er det nok en kaktus som er kilden til angrepet. Kaktusene mine får ta sommerferie ute. Det har vært mye ullus i år, spesielt på or, så det er nok der de kommer fra. Mens jeg har vært syk har de fått formert seg bortover de lange philodendron-rankene.

Ute i hagen er det overgrodd igjen. Andre generasjon av stemor blomstrer innimellom mynte og krypsoleier. Hosta blomstrer, det samme gjør astilbe. Jeg ble litt overrasket over en Hosta-blomst helt på andre siden av hagen, innimellom stjerneskjerm, akeleier og dagliljer.  Der hadde vi ikke plantet noen Hosta. På nært hold viste det seg at det var en ugressklokke... Den hadde bare akkurat samme høyde og farge som Hostaen ved inngangsdøra. Bildet er av den ordentlige hostaen. ;)

Hosta med en utsprunget blomst og mange knopper

Vi har fått plukket inn noen liter bær, men det står mye igjen. Parsellen vil jeg nesten ikke tenke på. Jeg har forresten mistet luktesansen og det meste av smaken også, så solbærsaft smaker bare sukker. Forhåpentligvis vil det rette seg opp etter hvert.

Ha en fin høst!


Philodendronportretter

$
0
0
Når det kommer til Philodendron er utvalget så stort at det er umulig å lage et fullstendig "kart". Noen typer er botaniske arter, mens mange er sorter som har blitt til ved å ta stiklinger av planter med et litt annet utseende. Jeg har ikke full oversikt over hvilke sorter som stammer fra hvilke arter, og derfor har jeg valgt å sortere denne lista bare på sortsnavn. Noen av disse er botaniske navn på arter.

Denne familien har blitt omorganisert i senere tid. Selloum og Xanadu hører for eksempel nå til slekten Thaumatophyllum. Vekstformen og stellet er såpass likt Philodendron at jeg ikke ser noen poeng i å skille dem ut her.

Om ikke annet er angitt, er bildene tatt av meg. Det er ikke alle som er like lette å ta bilde av i mer eller mindre dårlig lys, spesielt de som står under det rosa plantelyset er vanskelige å få gode bilder av. Severin Candrian har vært til spesielt stor hjelp, både her og flere andre steder på bloggen. Bildene er gjengitt med tillatelse. 

Atom (Selloum)

Birkin/White Measure

Brasil (Hederaecum)

Green Princess

Hastatum (Silver Sword)

Hederaceum (Scandens)

Hope (Selloum) Foto: Sara Erasmo
Philodendron selloum hope

Imperial Green (Erubescens) Foto: Ramona Flwrs
Philodendron erubescens Imperial Green

Imperial Red (Erubescens) Foto: Severin Candrian
Philodendron erubescens

Lemon Lime (Hederaecum)

Micans (Hederaecum)

Narrow (Stenolobum)

Pink Princess (foto: Severin Candrian)
Philodendron Pink Princess

Squamiferum

Tortum (foto: Severin Candrian)
Philodendron tortum

Verrucosum (foto: Severin Candrian)

Xanadu (foto: Jungle Space)
Philodendron Xanadu

Jeg har ikke alle disse lenger. Imperial Red, White Measure og Green Princess gikk tapt i sommerens ullusangrep. På den andre siden er Micans, Lemon Lime, Brasil og Verrucosum klare for å ta stiklinger av når som helst. Verrucosum, Squamiferum og Hastatum kan jeg anbefale på det sterkeste. De vokser som ugress, året rundt. 






Viewing all 329 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>